Christians änglamamma / Suicid och suicidprevention

Idag har jag klarat av en föreläsning om suicid och suicidprevention. Föreläsare var Jan Bescow och en tjej som berättade om egna erfarenheter om suicidtankar.

Och just hennes berättelse väckte många tankar och känslor inom mig, Christian! Hon var lika gammal som dig, 21 år, när hon ville ta sitt liv. När hon berättade om sina tankar och känslor hon hade då så kändes det som om ytterligar pusselbitar i det pussel vi försökt lägga föll på plats. Jag känner att det hade nog lika gärna kunnat vara du som satt där i stolen och berättade. Jag vet inte helt säker (den enda som vet är ju du) men jag kan tänka mig att du hade liknande tankar som henne.

Många av de ord hon använde i sin beskrivning är ord som vi använder för att försöka förstå vad som hände.

Jag är väldigt glad att jag orkade gå på föreläsningen. Jag skakade i hela kroppen när jag skulle gå in och sätta mig och tänkte ”Hur ska jag klara detta!? Men jag kan ärligt säga att den gav mig mycket både som anhörig och som sjuksköterska.

När jag kom hem var jag helt slut! Hur man nu kan bli så slut av att sitta och lyssna? La mig på sängen för att vila en stund…somnade och sov i 1 1/2 timme! Det tar på krafterna att ta in det som sas under dagen och det tar på krafterna att sörja!

Känner nu ännu mer att detta är verkligen något som jag skulle kunna jobba med, dela med mig av min erfarenhet som anhörig! Hur man som anhörig upplever det att någon i ens närhet väljer suicid som enda utväg, hur man som anhörig upplever bemötandet i vården och i samhället. Just dessa perspektiv, anhörigperspektiv saknades i dagens föreläsning. Jag tror att jag skulle kunna bidra med något.

Att du min son valde suicid som enda utväg istället för att be om hjälp kommer jag  aldrig att kunna acceptera och kan jag genom att vara öppen med det som hänt, våga tala om detta tabu, förhoppningsvis förhindra att någon annan behöver gå igenom det helvete som vi just nu går igenom…ja då gör det ju någon nytta att vara öppen.

Älskar dig till solen och månen och tillbaka igen min fina unge!

Puss och kram din mor för evigt.

13 svar to “Christians änglamamma / Suicid och suicidprevention”

 1. Anti-tanten Says:

  Det är nog det du ska göra, prata för andra. Många kramar

 2. Tufs Says:

  Om du når fram till EN person och hjälper den att förstå att det finns andra val så har du uträttat underverk. Jag tror att du genom ditt engagemang når fram till många fler. Jag har följt din blogg länge och jag är en av de som inte såg någon annan utväg för ett par år sen. Jag lever idag tack vare slumpen och min syster som tog strid mot vården. För tyvärr är det så att någon hjälp från vården är inte att räkna med.

 3. Schahrazad Says:

  Styrkekramar till dig. Tror att föreläsa om suicid, från din sida sett skulle hjälpa många. Gör slag i saken när du orkar. 🙂

 4. Heta Berta Says:

  Hej Pernilla!Jag följer din blogg men ger sällan kommentarer.Tänkte att det är dags nu..;o)Har personliga erfarenheter…

 5. Heta Berta Says:

  Känns jobbigt att skriva detta men jag måste nu känner jag..Min far valde att dränka sig själv i en sjö i Bromma i Stockholm när jag var tonåring.Nu är jag 36 och har funderat mycket på vad som fick honom att ta beslutet.Jag har kommit fram till två saker:1.Han försökte verkligen leva sitt liv, men det gick inte så som han ville.Han kände sig inte riktigt bekväm med sitt liv.Han kände sig inte värdefull.2.När han tog beslutet så var han egocentrisk, enkom för att det var hans vilja.Han ville inte leva längre.Och jag har förlikat mig med det nu, men det har tagit några år.Min övertygelse när en nära väljer att ta sitt liv, är att det var den personens vilja.Att vilja dö.Hur infernaliskt jobbigt det än må vara för oss efterlevande att förstå, så är det vissa underbara människor som inte orkar leva i nuet.Kram till dig Pernilla

 6. Tizzelotazzel Says:

  Förstår att du var helt slut när du kom hem, och att du behövde sova!!Sorg suger energi – det är bara så. Men det var jättebra att du tog dig dit!Hoppas att du kan få sova gott i natt också, fastän du tog en lur på dagen!Jag skickar över John Blund till dig med lite sömnglitter, blandat med drömstoft så att det kommer en fin dröm om din fina pojke till dig inatt!Kram,Tizzel

 7. Niklas Says:

  Stackars er familj… Jag känner verkligen med er. Har just upplevt död 2 ggr själv. Pernilla är ett fint namn btw :)Kram

 8. Rosa Says:

  Tycker du gör helt rätt som försöker ta in så mycket information som du kan. Att ni inte håller inne med vad ni upplevt. Precis som du säger, så många som har så mycket att lära. Nu känner du också att du har mycket att ge. Tänk om du finner en väg mitt i Christians väg, en väg som visar vägen för andra eller i alla fall berättar i vilken riktning man kan gå. En mening mitt i allt. Hoppas du får sova i natt. Det är mycket du har varit med om nu. Godnatt!

 9. Monica Says:

  Har själv genom åren varit på många olika förläsningar och vet av egen erfarenhet att det hjälper i sorgeprocessen. Eftersom jag är aktiv i SPES (en anhörigförening för dem som har tagit sina liv) och varit ute och informerat och berättat min historia (också på grund av att jag skrev boken) så vet jag med mig själv följande: Om man känner att man vill gå ut och vara öppen, informera och motverka tabun, så mår man bara bra av att göra det. Fast ibland är det tungt och svårt det också..

 10. Tonårsmorsa Says:

  Ja, dessa upplysningar om suicid kan vi aldrig få för mycket av. Vi behöver informeras åter och åter igen. Jag förstår att det är svårt för dig att förstå vad som rör sig i huvudet på någon som tappat livsgnistan totalt. Jag har själv svårt att förstå, trots att jag bär på många suicid-försök från min tonårstid. Igår pratade jag med en gammal vän. Hon berättade att en av våra ungdomsvänners sambo hoppade från en bro iförrgår. Hon hade en som på elva år och nu finns hon inte mer…! Det är så obegripligt och jag känner stor sorg. Jag är ändå tacksam att du fann styrka att gå på föreläsningen! All kraft och kärlek till dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: